toch

toch

Geen feestje. Toch feest. Afgelopen zaterdag zou de presentatie zijn. Op het Kruidenrijk zou ik een exemplaar van mijn boek ‘Luisteren in de Stilte’ gaan geven aan Yvonne.

Aan het Kruidenrijk volgde ik mijn opleiding kruidengeneeskunde en een groot aantal van de 44 kruiden in ‘Luisteren in de Stilte’ heb ik daar gefotografeerd.

Met mijn tentje mocht ik dan van Yvonne onder de walnotenboom staan, om zo direct met het eerste licht van de dag met de kruiden te kunnen zijn om ze te fotograferen en ook om ze te vragen wat ze wilden vertellen.

Net als mensen hebben kruiden voor mij ook een ziel en in de stilte van de vroege ochtend maakte ik daar verbinding mee. Wat ik doorkreeg is met de portretten van de kruiden samengekomen in mijn boek.

Voor de presentatie had ik een jurk hangen die ik speciaal daarvoor had gekocht, maar ik ging in een korte broek. Het ging namelijk niet door. Het feestje. Want heel weinig aanmeldingen.

Toch ben ik die dag gegaan. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb!

Samen met een aantal studenten hielp ik met de oogst van klaproos en kamille en met een grote kan vlierwater op tafel in de schaduw van de bomen, had ik mooie gesprekken met mensen die ik nog nooit had ontmoet.

En met Yvonne. Zij richtte het Kruidenrijk op en was de eerste twee jaar mijn juf. Wat was het fijn om haar toch mijn boek te kunnen overhandigen. Om iets terug te geven voor alles wat ik leerde. Op de plek waar het allemaal begon. Het maakte de cirkel rond.

In onze gehaaste wereld met alle prikkels die we te verwerken krijgen is ‘Luisteren in de Stilte’ een uitnodiging om voor een moment stil te zijn en te verbinden met je eigen wijsheid en ik ben dankbaar voor allemaal lieve en ontroerende berichtjes die ik krijg van mensen die het boek al hebben.

Het heeft bestaansrecht gekregen en het is tijd voor mij om het te gaan loslaten. “Jij bent zeewaardig”, zoals Kattenstaart zegt in mijn boek. “Ga maar.”

Meer over ‘Luisteren in de Stilte’ kun je op deze pagina van mijn site lezen en bekijken.

Wil je het bestellen, dan kan dat via deze link van uitgeverij Zilt.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *