schrijven

schrijven

“Ik wil zoveel verdienen dat ik tijd kan kopen om een boek te schrijven.” Dat heb ik wel eens gezegd.
Een paar keer. En wat deed ik als ik het soms dagen achter elkaar gewoon gratis kreeg?

Me druk maken! Want ik kon die tijd dan toch niet zomaar gaan zitten verdoen met een beetje schrijven! Wie dacht ik wel niet dat ik was om die vrijheid te nemen? Moest ik niet iets doen om te zorgen dat mijn agenda zich weer zou vullen met opdrachten? En een boek? Wat een frivoliteit! Ik was toch geen schrijver? Hoe kon ik dat dan verantwoorden!

Inmiddels lukt me dat aardig 😉 Want waarom zou ik het niet doen? Van wie heb ik toestemming nodig? Zomaar uit het niks is een heel verhaal ontstaan en gaandeweg ben ik gaan begrijpen waarom ik ben begonnen om het op te schrijven. Het is helend. En daarmee misschien wel een van de belangrijkste dingen om te doen.

Me druk maken was in zekere zin ook handig omdat ik dan niet verder hoefde te schrijven. Bang als ik was dat er niets meer zou komen. Geen inspiratie meer.

Maar inspiratie komt ook helemaal niet altijd vanzelf. Wat een illusie bleek dat.

Een romantisch beeld zag ik dan. Van mezelf en mijn gekochte tijd in een schattig huisje op de hei met als enige geluid een pruttelend espresso potje op een hout gestookte kachel en een pen die zelfverzekerd heen en weer bewoog over van dat mooie papier. Buiten was een wc met een deur waar een hartje uit was gesneden en er groeide lavendel. Al schrijvend begon ik mijn dagen en het ging allemaal huppelend en vanzelf.

Maar zo is het helemaal niet in het echt! Ja het gaat soms vanzelf, maar soms ook helemaal niet. Dan zet ik mezelf, ook zonder inspiratie, gewoon neer. En vaak met noise cancelling headphones op omdat de kinderen van de opvang achter mijn (ook schattige, dat wel) huisje zich luid gillend leren verhouden tot zichzelf, de wereld en elkaar.

Een illusie bleek trouwens ook dat het helpt om je druk te maken. Want met krampachtig van alles van jezelf moeten bereik je niet zoveel. Wel met handelen vanuit overgave en vertrouwen. Daarmee komt vanzelf op je pad waar je naar verlangt. Mijn agenda vult zich steeds opnieuw met afspraken voor inspirerende ontmoetingen met bezielde mensen die ik mag uitnodigen te laten zien wie ze zijn.
En met tijd 😉Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *