val niet weer in slaap

val niet weer in slaap

Val niet weer in slaap. Het is een regel uit een gedicht van Rumi. Terwijl hij wordt voorgedragen zie ik ineens een mier lopen over de leuning van de houten bank voor me. Ik zit in een kerk.

Mijn gedachten gaan naar bijna drie jaar eerder. Toen ook die regel werd uitgesproken. Vier dagen en vier nachten had ik alleen en zonder eten in de natuur doorgebracht op zoek naar het diepste verlangen van mijn ziel.
Terug door de poort naar de wereld van alle dag werd ik opgewacht door een man met een veer en rook van salie. Hij vroeg me wat ik de wereld kwam brengen. Met heel mijn wezen voelde ik dat er maar één antwoord was op die vraag. Ik kwam mezelf brengen. Niet meer een aangepaste versie om te voldoen aan verwachtingen van anderen. Ik kwam brengen wie ik was. Met een volle lach en het oeroude ritueel van de Vision Quest had de man me liefdevol en zonder oordeel weten te brengen bij de wijsheid van mijn eigen hart.

Hij is ook in de kerk. Rob Top. Met heel veel bloemen om hem heen en mensen die mooie dingen over hem zeggen. Zijn volle lach hoor ik in gedachten.

Rob kwam op het pad dat ik voor mezelf had gekozen en maakte het steviger. Het is het pad van mijn ziel me te verbinden met de natuur en haar geneeskracht. Maar het is ook het pad waarop ik mezelf genadeloos tegen kom. Want het vraagt mijn daadkracht en moed en overgave. En oh! Wat wil ik dat pad soms graag weer verlaten! Dan is er alleen maar angst dat ik aan de vraag niet kan voldoen.

Maar daar is opnieuw die regel. Val niet weer in slaap. En net als bijna drie jaar geleden raakt hij me diep. Hoe kan ik denken dat ik de roep van mijn ziel kan negeren.

Ondertussen loopt de mier over mijn arm. Vanuit het Sjamanisme weet ik dat Mier je leert met eigen kracht je leven vorm te geven. Hoe de omstandigheden ook zijn. Het is een bevestiging mijn pad te blijven volgen. Dat ik mag vertrouwen dat ik word geholpen. Dat ik het niet alleen hoef te doen. En dat het me zal lukken mijn dromen tot realiteit te bouwen. Zoals Mier dat ook kan.

Je bent er niet meer lieve Rob. Maar je uitnodiging met hart en ziel te leven is voor mij voor altijd. Dankjewel.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *