prestatiedruk

prestatiedruk

Prestatiedruk. Soms voelt het allemaal als zo veel. Deadlines moeten gehaald. Goede cijfers. Updates moeten gepost. Presentaties voorbereid. En ze moeten vooral beter zijn dan al die andere. Veel beter. Grote bergen hooi moeten op de vork. Volgers moeten verzameld. Yogahoudingen volgehouden en opdrachten gescoord.

Presteren is het volbrengen van een gesteld doel zegt Van Dale. Maar van wie is dat doel. En wat als je het niet volbrengt. Ben je dan toch nog waardevol. Wie ben je zonder wat je allemaal doet. Waarom doe je eigenlijk wat je doet. En zouden je vrienden nog je vrienden zijn als je het niet meer zou doen.

Belangrijke vragen die goed zijn om jezelf af en toe te stellen. En om eerlijk te beantwoorden.

Want onbewust het kan zijn dat je vindt dat je moet presteren omdat je van buiten nodig hebt te horen wat je van binnen helemaal niet zo zeker weet. Dat je geliefd bent. En goed. Precies zoals je bent. Ongeacht al dan niet behaalde resultaten.
Wanneer de uitkomst van wat je doet moet compenseren voor een gebrek aan dat weten kan de prestatiedruk hoog zijn. Dan moet je slagen. Overal goed in zijn. Alles moet top. Het is bijna van levensbelang.

Het is dan belangrijk te werken aan een gevoel van eigenwaarde dat los staat van welke prestatie dan ook. Want wanneer je van binnen weet dat je goed bent zoals je bent kan een goede of slechte prestatie daar niets aan veranderen.
Dan weet je dat je niet je prestatie bent en doe je wat je doet uit liefde voor wat je wilt uitdragen. Je wordt er blij van ongeacht de uitkomst. Een mogelijk slechte prestatie is dan niet meer dan een leermoment. Een waardevol deel van de weg die je gaat. Je krijgt energie van wat je doet in plaats van er uitgeput van te raken.

Er is zo ontzettend veel om te moeten. Zo ontzettend veel dat voorbij komt om onszelf mee te vergelijken. Het is goed om stil te staan bij wat daarvan nou werkelijk belangrijk is voor jou. Niet voor al die anderen. Voor jou. En je te realiseren dat je het hooi op die vork niet nodig hebt om te bewijzen dat je van waarde bent als mens.