bevrijd

bevrijd

Toen ik op pad ging voelde ik angst. Maar ook nieuwsgierigheid. En verlangen. Naar niet meer om mezelf heen kunnen. En naar het licht zien worden. De volgende dag.

Tot zonsopgang zou ik gaan lopen. Een ritueel uit het Sjamanisme.

Het was nog licht toen mijn wandeling begon. Maar ik zag hoe het donkerder werd. Straks zouden er alleen nog maar sterren zijn. En een onbekend natuurgebied. En ik. Alleen.

En het was donker. En ik was bang. En er waren geluiden van dingen die ik niet kon zien. Maar met het lopen ontstond er een soort overgave. Het enige dat ik kon doen was zijn met wat er was.

En met het onder ogen zien van mijn angst kwam er een diep gevoel van veilig zijn bij mezelf.

Wat was ik dankbaar om dat te ervaren. Niet langer hoefde ik het om me heen te zoeken. Want ik heb mijn eigen kracht. En daarop kan ik altijd vertrouwen.

Een soort mildheid kwam er ook. Nederigheid. Naar mensen die anders zijn. Niet bewust van zichzelf en van waar we met elkaar deel van uitmaken. Wie was ik om daarover te oordelen.

Afstand had ik gehouden. Uit zelfbehoud. Want als ik te dicht bij zou komen zou ik me moeten aanpassen. Zou ik mezelf niet meer kunnen zijn. Zo was mijn overtuiging.

Maar met het ervaren van mijn eigen kracht weet ik dat ik mezelf kan zijn onafhankelijk van de wereld om me heen.

Dat andere mensen anders zijn betekent niet dat ik niet kan zijn wie ik ben.

Mensen die met me mee willen heb ik graag bij me. Maar tegelijkertijd is dat niet een keuze voor mij om voor iemand te maken. Iedereen heeft zijn of haar eigen weg te gaan. En die weg kan ik alleen maar respecteren.

Wat een euforie toen het licht weer kwam. Gedanst heb ik. Het voelde zo goed na al dat donker en de confrontatie met mezelf.

Bevrijd van door mijzelf opgelegde beperkingen.

Deze wandeling was ter voorbereiding op de Vision Quest die ik deze zomer ga doen. Een Vision Quest is een verblijf van vier dagen en vier nachten vastend alleen in de natuur. Onder de integere en liefdevolle begeleiding van Rob Top zal ik dan op zoek gaan naar het diepste verlangen van mijn ziel.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *