koud douchen

koud douchen

Even over koud douchen hoor! Ik heb namelijk iets ondervonden dat ik graag wil delen want misschien heeft iemand anders er ook wat aan. Over je stemming gaat het.

Koud douchen doe ik al sinds lang voordat het hip werd. Van mijn moeder heb ik het. Eerst alleen even na een warme douche maar sinds een aantal jaren, helemaal koud.

Een win win situatie want niet alleen goed voor mijn bloedsomloop en immuunsysteem maar ook voor het milieu, want energie verbruik je niet en reken maar dat je met koud douchen snel klaar bent!

Maar er blijkt dus nog een win te zijn, voor je stemming en daar wil ik over delen want het licht zit in jezelf, dat weet ik wel, maar in de grijze wintermaanden kunnen we daar soms niet zo makkelijk bij.

Met de natuur als voorbeeld besef ik me wel dat het goed is om naar binnen te keren en op te ruimen en te koesteren wat rust en stilte nodig heeft om te ontstaan maar tegelijkertijd kan ik zo enorm verlangen naar de warmte en het licht!

Dan heb ik helemaal geen zin meer om me te wapenen met wanten en een muts alleen maar omdat ik zo graag naar buiten wil.

Maar goed, over koud douchen. Wat me zelden gebeurt: laatst was ik ziek geworden en alleen al de gedachte aan het koude water over mijn lijf was me te veel. Dus douchte ik warm en dat was zo behaaglijk dat ik het wel een week deed.

Maar wat ik ondertussen ook merkte was dat ik me lusteloos voelde en maar weinig zin in dingen had. Omdat ik ziek was zou je zeggen maar ook toen mijn lijf weer beter werd, bleef dat gevoel een beetje zeuren.

Tot ik weer koud ging douchen!

Het was alsof ik weer tot leven kwam en weer verbinding kon maken met het licht in mezelf en toen ik erover ging zoeken op internet vond ik dat koud douchen de aanmaak van endorfine stimuleert. Het hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel.

Echt aanlokkelijk is het niet, koud douchen en zelf stel ik het, zeker in de winter, soms vreselijk uit maar elke dag doe ik het toch en nu met nog meer reden.