friemeltjes met talent

friemeltjes met talent

Vanmorgen zag ik de courgette plant op mijn Rotterdamse balkonnetje en ik dacht aan het kleine friemeltje dat ik had geplant. De prachtige bloem die ik toen nog niet kon zien zat er al die tijd al aan te komen! En de courgette plant wist precies wat hij moest doen om haar zichtbaar te maken. Ik denk dat hij niet wist hoe dat hij dat niet zou moeten doen. Daar was hij immers voor gekomen. Het was zijn taak. Zijn talent.

We zijn allemaal begonnen als kleine friemeltjes met talent. Anders dan de courgette plant weten wij wel heel goed hoe onze talenten niet te benutten. Dan luisteren we naar mensen die zeggen dat we iets niet kunnen. Mensen die zeggen dat we niet goed genoeg zijn. Dat we beter iets anders kunnen gaan doen. En niet zo raar moeten zijn. En lastig. Het woord projectie kennen we dan nog niet dus we nemen aan voor waar wat ze zeggen. We gaan er naar leven en vergeten wat we hier kwamen doen.

Maar niet helemaal. Want soms voelen we dat ons hart gaat zingen. We zien iets. Horen iets. Ruiken iets. Doen iets waardoor tijd even niet meer bestaat. En de dingen die we waren gaan geloven ook niet. Het zijn momenten die ons herinneren aan de friemeltjes met talent die we ooit waren. Even weten we weer waar het om gaat. Wat ons blij maakt en wat we willen delen met de wereld.

En soms verschijnen er dan mensen op ons pad die andere dingen zeggen dan die we gewend waren te horen. Dat we goed zijn bijvoorbeeld. En waardevol. En talent hebben. Dingen die natuurlijk niet waar zijn. Of toch? Stel dat zij gelijk hebben. En niet de mensen die je eerder was gaan geloven.

Loslaten van oude overtuigingen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar op een dag zul je besluiten dat de liefde voor wat je diep van binnen voelt groter is dan de angst niet goed genoeg te zijn. En misschien is die dag wel vandaag.

Doe waar je hart van gaat zingen. Ook al zet je vandaag maar een kleine stap. Meer stappen zullen vanzelf volgen. Tot zichtbaar is geworden wat ook jij al die tijd al wist dat zich zou openbaren. Jouw schitterende zelf.