4 juli

4 juli

Ineens zie ik dat het 4 juli is. Fourth of July. Onafhankelijkheidsdag in Amerika.
Een vrije dag met vlaggen en spelletjes. Ruim vier jaar hebben we er gewoond in een pittoresk dorpje aan de Hudson waar ze melk verkochten in glazen flessen. We bewaarden ze en stopten er bloemen in.

Een oude lichtblauwe Buick stond bij de achterdeur van ons huis. Hij reed als een boot en zoop benzine maar dat gaf niet want het kostte bijna niks. Lang leve de vrijheid. En het avontuur.

In de geboorteplaats van Edward Hopper vond ik een baantje bij een bakkerij en ik ging fotograferen met de nostalgie en vooral eenvoud van zijn werk als inspiratiebron.

Toen ik later het werk van fotograaf Sebastiao Salgado zag kwam daar de flits bij van helder weten wat ik wilde met de rest van mijn leven. Inmiddels werkte ik in de New York City bij een uitgeverij waar ik de hele dag persberichtjes zat te tikken. Dat was het niet 😉

Maar de energie van de stad was voedend. Zinderend van mogelijkheden. Al kon ik me met alle hustle and bustle om me heen ook ontzettend eenzaam voelen. Misschien was het juist wel in die momenten van eenzaamheid dat ik kon vinden wat ik zocht.

Want geen idee wat ik wilde worden. Net twintig was ik en op avontuur en wist ik veel. Pas terug in Nederland werd fotograferen mijn werk en ook daarin heb ik omzwervingen gemaakt. En mijn plek gevonden, eindelijk.

De foto die je hier ziet maakte ik van een straat ergens in SoHo en mijn zoon heb ik er later in een taxi ingeplakt. Hij wilde wel dat hij eerder was geboren, dan had hij een dubbele nationaliteit gehad.

Het is anders gelopen. Alles is anders gelopen. Maar elke 4 juli herinnert me aan een tijd van avontuur en liefde en aan ver weg van mijn wortels en terug geworpen op mezelf ontdekken welke richting ik had te gaan.